2014. február 23., vasárnap

BMW E46 Vásárlás III/1. - Meggondoltam, megfontoltam: elbúcsúzunk egymástól...

Hát hogy lehetne ezt a bejegyzést kezdeni? 
Örüljek, hogy egyel közelebb került a sorhatbenzin érzése? 
Búsuljak, hogy két év után megválok attól az autótól, ami nekem AZ ELSŐ volt? Mert tudjuk, hogy van ez. Mindenből az a bizonyos első a legjobb...

Egy fotó MARcsiról 2012. májusából. Nevét a MAR kezdetű rendszám alapján kapta egy közeli BMW-s barátomtól. Ez a fotó amúgy bejárta a netet, találkoztam már vele német-angol és orosz fórumon is. :-)


Azonban mint ahogyan azt a cím is mutatja, aludtam rá nem egyet s nem kettőt, és nem árulok el sokat, ha azt mondom, hogy végül: meggondoltam, megfontoltam, hogy eladom.
Hogy miért? Erről egy kicsit később. Addig jöjjön lineáris sorrendben az, amire eddig nem került sor a blogom során: az autóm részletes bemutatására!

1. Az autó története 2002. -tól 2014. februári-ig + felszereltség
Marcsi 2002. február 6-án szerdán látta meg a napvilágot Regensburgi BMW gyárban. Nem sokkal később került mérnök (első) gazdájához Berlinbe, aki közel 10 éven keresztül használta. (Bővebben lásd: 3. pont) Utána közel kb. 2 hónapig használta egy magyarországi vállalkozó E-s rendszámmal majd kb. 1 hónapig állt (bizományi autóként), egy nyíregyházi kereskedésben, ahonnan aztán 2012. január 14-én, egy szombati napon megvettem. És megkezdődött közös történetünk: regadó, első szervizek, találkozók, stb... 

Pontos típusmeghatározás:
  • Típusa: BMW E46 318i Touring, (karosszériakód: 346L), 
  • manuális váltóval.
  • Színe: Black Sapphire Metallic
  • Beltér hivatalos anyagának és színének megnevezése: Stoff Jacquard/anthrazit
  • Motor: 1995ccm-es, négyhengeres, szívó, N42B20A motorral, mely 105kw és 143LE teljesítményű.

Fogyasztása tapasztalatok alapján, átlagban: 8,3-9,8 l (Szélsőértékek szűrve!)
Én a 2000-es benzines létére (és nem agyonhajtva, de lendületesen haladva) takarékosnak mondanám. (Gyári értékek, melyek tudjuk, hogy mindig túloznak: városonkívüli-vegyes-város => 5,7-7,4-10,4 litert írnak). Így hát aki a fogyasztástól tart, azoknak sem kell félniük! Még nagy papucsokon sem megy 10 fölé! (Ez azoknak szólt, akiket érdekel a fogyasztás. Engem sohasem érdekelt. Ezért kapott 98-100-as bengát is. Nálam főleg hosszú távokra volt használva, és évi 6000-7000 km-t! Lásd: grafikon.)

Futásteljesítmény grafikonon (Anno azért is döntöttem a vétel mellett, mert a futásteljesítmény permanensen növekedett a számlák és a különböző ellenőrzések alkalmával gondosan felvezetett km állapotok szerint.)

Biztosítás, adók: 
A biztosítás sok mindentől függ, de kezdőként (A00 és fiatalabb tulaj) kb. 45 rugó, a súlyadó (teljesítményadó) 2014-ben: 19.425 Ft.
Egy hasonló évjáratú autó, ha külföldről kerülne behozatalra akkor regadó terén 109.767 Ft-ot jelentene + az újonnan - mindenki nagy örömére szolgáló adó - azaz átírási illeték 88.250 Ft-ot tenne ki. (Bár ez utóbbi a magyar vétel esetében is fennáll!)

Felszereltsége:
Véleményem, hogy igazi babamodellnek vette a vélhetően idősebb német házaspár (esetleg nagypapa és nagymama?) tulajok: előre szinte minden (nem sport) extrát betettek: ülésfűtés, lordtámasz (deréktámasz), és hátulra az ISOFIX mellett oldallégzsák szolgálta a kicsik kényelmét. (A hátsó, utasoldali légzsák nagyon ritka felszereltsége a Touringonak. Hogy miért? Ezt én sem tudom. Én még életemben nem láttam olyan E46 Touringot, amiben hátul oldalt lett volna oldallégzsák, pedig nem kevéssel találkoztam! Amúgy ezzel az extrával a német tulajok a gyermekeik védelmét akarták magas szintre emelni...)

Szóval ez extrák, számomra összerendezett sorrendben:

A beltér

  1. DSC (a korban a legfejlettebb menetstabilizációs rendszer. Fejletlenebb elődje: ASC)
  2. 8 légzsák (2 elöl, 2 oldal, 2 függöny, 2 hátsó-utasoldali)
  3. digitklíma
  4. kartámasz
  5. ülésfűtés
  6. lordtámasz (deréktámasz)
  7. MFL (Multi kormány)
  8. Fényre/automatikusan sötétedő belső tükör
  9. ködlámpa
  10. BMW Business (C43) CD-s rádió 
  11. fényszórómosó (bár ezt gyűlölöm, tökéletesen fölösleges extra benne!)
  12. végül: gyárilag eltávolított márkajelzés (nem utólag leszedve. Láttam ilyet is... :-( )

Felszereltsége az átlagon felülinek, de nem kiemelkedően jónak számít. (Ugyanis utóbbiba a fullbőr, fűthető, memóriás ülés is beletartozna, az elmaradhatatlan 16.9-es navival. Bár én személyesen nem vagyok nagy bőrbarát...)

A beltér állapota büszkén állítom, hogy kifogástalan! Remélem, hogy a jövőbeni vevők az enyém előtt minimum 5-10 eladó BMW-t megnéznek, és úgy jönnek ide, hogy lesz összehasonlítási alapjuk. Mert bizton állíthatom: ez tényleg megkímélt állapot.


Idevágó linkgyűjtemény korábbról (nem teljes, csak egy kis ízelítő):


2. Állapota, szerviztörténete 
A németországi szerviztörténete a szervizkönyv és egy fél dossziényi számla alapján ismert. (Lásd: 3. pont.)
Nálam az alábbi dolgok kerültek kicserélésre:
  • amikor megvettem egy teljes állapotfelmérést, majd szervizt kapott, többek között:
  • szilentek + futóműbeállítás
  • motortartóbak,
  • új gyertyák + gyújtótrafó
  • új BMW króm élű vesék (már úgy vettem, hogy az egyik törött volt.)
  • új kuplung (kinyomóval együtt)
  • váltó
  • fékek
  • olajfolyás megszüntetése miatti alkatrészek (tömítések, elrepedt olajbetöltő sapka, stb...)
  • új ablaktörlő, szőnyegek és egyéb apróságok
  • és az amit most kifelejtettem, de ha eszembe jut hozzáírom...
Emellett a kipufógó-katalizátor-lamdaszonda jó. A futómű kopogásmentes és nem "húz" egyik irányba sem. (Utóbbit nem csak "bemondás alapján" hanem a futóműállítást követő szakértői vélemény alapján állíthatom.)

A BMW márkaszervizben történt futómű-beállításról pár fotó: 





Az autó karosszériájáról pár gondolat:
Ha mást nem akkor, annyit igazán elmondhatok magamról, hogy megállapítsam nagyon sok E46-ost láttam már életemben, így tisztában vagyok a klasszikus "hibákkal", jelentősebb, és kevésbé jelentős (esztétikai) hibákkal.

Így ezeken végig is mennék:
  • ajtóélek aljai nem rohadnak, 
  • dobívek sem
  • hajszál méretű karcolás 2 helyen van (de csak akkor venni észre ha megmutatom!)
  • a külső tükrök nem megfolytak, vagy lepattogzottak,
  • nem mállott el a szélvédő előtti vízterelő műanyag
  • emellett az autó (egy alkalmat, a legelsőt leszámítva) csak általam lett mosva, kézzel, és viszonylag rendszeresen, mondhatnám úgy, hogy hetente, de nyáron néha naponta is...
A híres nevezetes szélvédő előtti vízterelő műanyag. Nem mállott el, nem repedezett igaz - mint ahogyan a 2013. nyarán készült képen látszik - vastag szilikonréteg védte a napsugaraktól


A használt szilentek és motortartó bakok. Helyettük újak kerültek be

A használt autósampon. (A mosásról bővebben pl a legútóbbi e témájú bejegyzésemben itt lehet utánaolvasni: http://bmwe46tumblr.blogspot.hu/2014/01/egy-kis-napsutes-szerelgetessel.html)

Marcsikám tavaly ősszel egy teljes polírt kapott, az összes még a német gazditól (vagy a magyar vállalkozótól/kereskedőtől?) származó karca, sérülése kijavításra került.
Géptető a korábbi kőfelverődések miatt került részben festésre + polírozásra.
Emellett vadonat gyári (!) újak a fényszórók, vesék.

Az autó CCFL Angel Eyes-t is kapott, de nem a hideg fehéret, hanem a gyári halogén izzóhoz közelebb álló (melegebb) színt adó sárga fényűt. Itt jegyezném meg, hogy
  • az angyalszemekből nem a projektoros lámpához való került bele, hanem az ami a halogénhez való! (Mert látni a rossz példát is. Ugye utóbbinál más az átmérő a xenon projektora miatt), és 
  • amennyiben a jövendőbeli tulaj ne adj Isten nem akarja az angyal szemeket az autóban, akkor mivel a gyári csatik is megvannak vissza tudom alakítani a gyári állapotúra az autót. (Bár angel eyessel szerintem sokkal szebb, de minden ízlés kérdése)
Mint korábban blogbejegyzéseimben sokszor leírtam nem csak azért kerülhet - a többi E46-oshoz képest - többe egy BMW, mert fullextrás, vagy mert fiatal évjáratú. (A Km-t direkt nem írtam, mert ez csak egy indikátor, és nagyon ritkán áll együtt a kocsi állapotával.)
A legfőbb mérvadó a garantált előélet. Mert - ez úgyszintén nemcsak az én tapasztalatom - hogy a gondos tulaj (a szervizkönyv melletti a kocsival kapcsolatos dokumentációval együtt) sokkal többet ér, mint pl.: egy nepper 147 e km-es külföldi állítólag "kiváló" állapotú autója. A garantált előéletnél tudjuk, hogy hol áll az autónk éppen, illetve mi lett cserélve, mikor, miért, és mi az ami a közeljövőben cserés lehet.
A garantált előélet az, amin sokszor 200-300 e Ft múlik, mert megvettem az autót, de aztán kiderült, hogy...

És a MARcsi esetében a garantált előélet alátámasztására szolgáló dokumentumok a következők:
  • szervizkönyv a németországi futásteljesítményről
A fentiek egyben. Bal oldalon felül a nagy kincs: 4 db gyári kulcs!

  • összes németországi papír, úgy mint: műszaki vizsga lapjai, szervizlapok, biztosítási lapok, még az is megvan, hogy a pótkerék hitelesítése /felülvizsgálata/ mikor, hol történt meg!
A német papírok egy szelete

  • az összes magyarországi szerviz-futóműbeállítás-alkatrész-kiegészítő vásárlásáról/igénybevételéről szóló dokumentáció (2 dossziényi anyag!)
  • megvan szinte az összes beszerelt alkatrész doboza (perverzióm, hogy elteszem a dobozokat is.)


 


Számlák az autó élettörténetéből

  • megvan az összes tankolási blokk! (Ebből kiderül hányszor került bele 98-100-as oktánú benzin is a 95-ös mellett! + vezetett tankolástól-tankolásig szóló kisfüzet)
Tankolási blokkok kiterítve. Alatta az összegző füzetecske, melybe felvezettem minden teljes tankolást, azaz amikor telitől-kifogyásig mentem egyszeri töltés nyomán.

  • emellett megvan a 4 db!!! gyári kulcs (2 fő kulcs, egy szerviz, egy szállodakulcs.)  és persze a
  • gyári BMW-s bőr pack minden kezelési útmutatóval
  • "extrák" még: :-) parkolási cetli Németországból, azaz mikor hol parkolt, gyermekjáték a csomagtartóból, névjegykártya az előző tulajtól => mind-mind összecsengenek az autó papírjaiban található adatokkal, és mutatják valóban egy mérnök (Dipl. Ingenieur) használta az autót. (Amúgy a "talált tárgyakat" az autóhoz nem adom! Ugyanis az emlékeim őrzésére szolgáló kacatok tárgyát képezik!)

Ez nem mindenkinél van meg! Szállodakulcs a BMW E46 reklámjából, 1998-ból

Emellett szinte hétre lebontott fénykép-dokumentáció: télen-nyáron-ősszel-tavasszal, esőben-napsütésben, stb. 24GB-nyi fénykép, és néhány videó! + a blogom. 

A fentiek alapján az autó élete szerintem szépen dokumentált. Ha igény mutatkozik rá, akkor azoknak a márka és márkafüggetlen szervizeknek a nevét is meg tudom adni, ahol az autó járt, abban az esetben, ha valaki nem hisz a számláknak!

Végezetül arra a kérdésre, hogy:

Ha ilyen jó, miért adja el?
Erről egy másik bejegyzésben fogok szót ejteni, mert nem mindennapi okok állnak a háttérben...
(Frissítés! Íme az "ok": http://bmwe46tumblr.blogspot.hu/2014/02/bmw-e46-vasarlas-iii-autovasaras-masik.html )


------------------------------------------

Melléklet: további fotók a kocsi életéből. Egy külön bejegyzésben itt:
http://bmwe46tumblr.blogspot.hu/2014/02/kepek-marcsi-eletebol.html

------------------------------------------


Elérhetőségek:
- Autóm a hahu-n: (Még nem tettem fel.)
- E-mail-on: bmwe46tumblr{kukac}gmail.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése